| AC REAL s.r.o.

blog

Ceny novostaveb stále rostou, řešením může být koupě starého domu

Ceny novostaveb stále rostou, řešením může být koupě starého domu

Náklady na stavbu nového domu stále rostou. Právě to může být jeden z hlavních faktorů, který mnoho lidí od novostavby odradí. A není se čemu divit – za poslední rok vzrostly náklady na novostavbu zhruba o pětinu, tj. asi o 900 tisíc korun. Pořád však existují cesty, jak si splnit sen o vlastním bydlení. Jednou z možností je nákup staršího domu.

Chybí finance, materiál i řemeslníci

Vzhledem ke stále přísnějším podmínkám pro získání hypotéky a narůstajícím úrokovým sazbám se vlastní bydlení stává pro čím dál více lidí nedosažitelným cílem. Ovšem ani ti, kteří na vysokou hypotéku dosáhnou, to nebudou mít jednoduché.

Za poslední roky se ceny materiálů vyšplhaly do kosmických výšin, některý stavební materiál však není k dostání vůbec, případně se na něj musí dlouhé měsíce čekat. Během této doby vám dodavatel už navíc nemusí garantovat původní cenu.

Prodražování stavby a průtahy však nejsou jediným zádrhelem. Dlouhé čekací lhůty vás mohou čekat i u samotných stavebních firem. Přetlak zakázek a nedostatek řemeslníků způsobuje průtahy v realizacích. To může být problematické zejména v případě, kdy nemáte dlouhodobé náhradní bydlení a potřebujete se stěhovat do nového domu co nejdříve.

Ideální kompromis

Narůstající ceny energií, kvůli kterým se majitelům domů nevyplatí nemovitost nadále udržovat, případně je to pro ně již finančně zcela neudržitelné, vedl k tomu, že počet starších domů k prodeji se v Praze a Brně zvýšil o 20 procent. Pokud hledáte nové bydlení, optimálním kompromisem mezi stavbou nového domu a bydlením v pronájmu proto může být právě koupě staršího domu, který může, ale rozhodně nemusí vyžadovat rekonstrukci.

Je dobré počítat s tím, že ani starší domy v horším stavu se na realitním trhu dlouho neohřejí. Je to dáno zejména nedostatkem volných pozemků pro stavbu nového domu nebo nižší pořizovací cenou a možností se rovnou do domu nastěhovat a postupně ho zrekonstruovat.

Očekává se, že se v nabídce budou také čím dál častěji objevovat nedostavěné či čerstvě hotové novostavby, jejichž majitelé už nebudou mít dostatek finančních prostředků na jejich dokončení nebo splácení hypotéky vzhledem k narůstajícím nákladům a konci fixace hypoték s výhodným úrokem.

Vlastníte dům, který se pro vás kvůli narůstajícím nákladům stává spíše přítěží? Ozvěte se nám. Společně nastavíme vhodné podmínky prodeje a seženeme pro vaši nemovitost ideálního kupce.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00