| AC REAL s.r.o.

blog

Další vývoj na realitním trhu. Co aktuálně platí?

Další vývoj na realitním trhu. Co aktuálně platí?

Druhá vlna koronavirové krize opět přinesla neočekávané změny na realitním trhu. S čím v tuto chvíli můžete počítat a nadejde konečně obávaný pokles cen nemovitostí?

Odborníci neustále spekulují o možném propadu cen nemovitostí – a nejsou sami, také mnoho potenciálních kupců raději šetří a chystá se na ekonomickou krizi. Je to ale rozumné jednání?

Problém zaznamenalo krátkodobé bydlení

Zasaženy byly zejména nemovitosti, které mají přímou souvislost s turismem či dočasným pronájmem. Vzhledem k situaci je v tuto chvíli daleko větší poptávka po trvalém bydlení – vlastním i v pronájmu. Majitelé pronajímaných nemovitostí si toto dobře uvědomují a hledají proto spíše dlouhodobé zájemce. Jak to ale bude v příštích několika měsících?

Nemovitosti na prodej a aktuální situace

V minulých letech rostly ceny bytů a domů v České republice rychleji než v jiných státech Evropské unie. Průměrný roční nárůst se vyhoupl až na 9 %, v Praze byl potom ještě výraznější.

V předchozím půlroce se žádný významný pokles cen nekonal, teď se to ale může změnit. Mnoho expertů a ekonomů odhaduje, že změna na sebe už nenechá dlouho čekat. Přesný čas není znám, ekonomická krize je však na spadnutí. Během podzimu můžeme pozorovat první náznaky. Podle odborníků by se propad mohl pohybovat mezi 10 a 15 %. Jestli je tento odhad přesný můžeme pouze hádat – jisté je pouze to, že se ceny dostanou níže než doposud.

Vyplatí se prodat co nejdříve

Doteď se celková nabídka držela spíše níže a zájemců bylo více než nemovitostí, pandemie však nabídku zvýšila. Mimo jiné i proto, že majitelé pronajímaných nemovitostí nárazově přišli o svůj hlavní zdroj příjmu a prodává také mnoho majitelů firem, kteří potřebují získat finance na další chod společnosti.

V tuto chvíli můžete stále prodat za výhodnou cenu. Obzvlášť dobře se prodávají nadstandardně řešené byty, chaty a domy na samotě a zahrady a chaty u jezera či v blízkosti přírody. Lepší podmínky v blízké době nelze čekat, proto raději jednejte dříve, než později. S pomocí profesionální realitky rychle uspějete.

Stavební pozemky, domy i byty – které nemovitosti čeká největší propad?

Nejvíc se pokles cen dotkne starších bytů – především v panelácích a na okraji měst. Nejméně zasažené budou potom pozemky a byty v novostavbách. A jak dlouho krize potrvá? Předpokládá se, že k původnímu stavu by se nemovitosti mohly vrátit přibližně za tři roky.

 

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00