| AC REAL s.r.o.

blog

Daň z příjmu při prodeji nemovitosti - z jaké částky se platí a kdy jste od ní osvobozeni?

Daň z příjmu při prodeji nemovitosti - z jaké částky se platí a kdy jste od ní osvobozeni?

Prodej nemovitosti je v dnešní době krokem, na kterém nemůžete prodělat. Ačkoliv hodnota většiny domů a bytů v posledních dvou letech stoupla často i o desítky procent, prodej nemovitosti může přinést i výdaje. Jaké poplatky je třeba uhradit a z čí kapsy, si ujasníme v následujícím článku.

Daň z nabytí nemovitých věcí už neplatí

Začneme tím, co v případě prodeje bytu nebo domu nemusíte platit ani vy, ani kupující. Jedná se o daň z nabytí nemovitosti. Ta byla zrušena v září 2020 se zpětnou platností od prosince 2019. Placení čtyř procent kupní ceny státu bylo dříve povinné pro každého kupujícího, jednalo se však o dvojí danění, proti kterému dlouhou dobu vystupovali jak odborníci, tak i veřejnost.

Daň z příjmu při prodeji nemovitosti

Poplatek, který musí část prodávajících uhradit, je daň z příjmu. Nedaníte zde celou částku, ale pouze vlastní zisk, to znamená rozdíl mezi pořizovací a prodejní cenou. Sazba této daně činí 15 procent, při dosažení zisku je tedy třeba podat do konce března následujícího roku daňové přiznání.

V případě, že jste nemovitost nekoupili, ale například zdědili, v příloze k daňovému přiznání uvedete rozhodnutí soudu. Pakliže se jedná o dar, budete potřebovat znalecký posudek, který vyčíslí odhadovanou cenu nemovitosti v době vašeho nabytí.

Osvobození od zdanění příjmů

Fyzické osoby jsou od platby této částky velmi často osvobozeny. Nejčastějším důvodem je:

  1. Splnění takzvaného časového testu. Jedná se o období mezi nabytím nemovitosti a jejím převodem, tedy podáním návrhu na vklad do katastru nemovitostí a dnem převodu na nového majitele. U nemovitostí nabytých před 1. lednem 2021 se jedná o dobu 5 let, po tomto datu jsou prodávající od daně osvobozeni až po 10 letech. U zděděných nemovitostí se počítá do celkové doby i čas, kdy nemovitost vlastnil příbuzný v přímé linii, který vám ji odkázal.
  2. Dalším důvodem, který vás osvobozuje od povinnosti platit daň, je fakt, že jste v nemovitosti žili alespoň dva roky před prodejem. Nemusí se přitom jednat o trvalé bydliště uvedené v dokladech. Že jste se na místě zdržovali dlouhodobě, můžete prokázat například vyúčtováním energií či jiných účtů a dokladů, které chodily na konkrétní adresu.
  3. Poslední možností, jak se vyhnout placení daně při prodeji nemovitosti je fakt, že v prodávané nemovitosti bydlíte a použijete všechny získané prostředky k uspokojení bytové potřeby do roka od prodeje. A nejde jen o nákup bytu či domu, může se jednat o rekonstrukci nebo splacení úvěru.

Pokud se vám podaří splnit alespoň jednu z výše zmíněných podmínek, všechny peníze, které prodejem získáte, vám zůstanou bez nutnosti danění. A když svoji nemovitost prodáte přes tu správnou realitní kancelář, můžete za ni dostat až o 10 procent vyšší cenu, než kdybyste ji prodávali sami.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00