| AC REAL s.r.o.

blog

Do jakých bytů Češi nejčastěji investují?

Do jakých bytů Češi nejčastěji investují?

Investice do nemovitostí je i přes jejich nebývale vysokou cenu a stále vyšší úrokovou sazbu i nadále považována za jednu z nejrozumnějších investic. Víte, jak velké byty se na trhu s realitami moc dlouho neohřejí?

Nejde jen o velikost

I když se dá předpokládaný zájem o byt odhadnout už z jeho velikosti a dispozice, rychlost prodeje a celková cena závisí i na dalších faktorech, zejména pak na konkrétní lokalitě a stavu bytu, potažmo celého domu, ve kterém se nachází. O byty a domy po rekonstrukci je vyšší zájem i přesto, že je jejich pořízení nákladnější. Noví majitelé si zpravidla pochvalují možnost okamžitého nastěhování bez mnohdy náročné koordinace dělníků a různých druhů oprav. Cení si i vyměněných oken, výtahu nebo nového zateplení. Nezanedbatelnou část kupujících také zajímá, zda má byt balkon, lodžii, nebo alespoň malou zahrádku.

Mezi oblíbené lokality investorů nepatří jen centra velkých měst. Populární jsou i byty poblíž průmyslových zón nebo v menších městech s bohatou infrastrukturou. Mimo metropoli a Brno se vyplatí poohlížet se po bydlení ve vzdálenějších oblastech, které jsou méně vyhledávané, přesto však vhodné pro klidný život a ve kterých se může cena za metr čtvereční pohybovat v mnohem přijatelnějších, ačkoliv obecně stále vysokých hladinách.

Dobrou volbou je také pořízení bydlení v univerzitních městech, a to nejlépe blízko kampusu. Nevýhodou je častá obměna nájemníků z řad studentů.

Zlatá střední cesta

Co se velikosti pořizovaných bytů týče, nejoblíbenější jsou byty o dispozici 2 + 1 nebo 3 + kk, které volí až polovina zájemců. Poslední dobou však zejména ve velkých městech narůstá zájem také o byty o velikosti 1 + 1 nebo 1 + kk. Důvod je prostý: vysoká cena bytů, zpřísňování podmínek pro získání hypotéky a snaha investovat našetřené peníze tak, aby jejich hodnotu nesnižovala rekordně vysoká inflace.

Ačkoliv se čekalo, že zájem o reality musí kvůli neustále se zhoršujícím podmínkám v blízké době opadnout, žádné velké změny nenastaly. Dá se však očekávat, že se situace na trhu s realitami začne měnit v dubnu 2022, kdy vstoupí v platnost ještě přísnější podmínky pro sjednávání hypoték, a to zejména pro žadatele ve věku nad 36 let.

Ať už se chystáte nemovitost prodávat nebo kupovat, rádi vám pomůžeme zorientovat se na realitním trhu a najít pro vás ideálního kupce nebo byt podle vašich představ. Stačí nás kontaktovat.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00