| AC REAL s.r.o.

blog

Jak postupovat při koupi nemovitosti

Jak postupovat při koupi nemovitosti

Koupě nemovitosti představuje zásadní krok, ke kterému přistupujeme jen párkrát za život. Jedná se o nákladnou investici, proto není dobré celou záležitost uspěchat a naopak je třeba před podpisem smlouvy vyhlédnuté bydlení řádně prověřit. Pojďme si říct, na co byste si měli dát pozor.

Na co se zaměřit během prohlídky

Vše začíná už během samotné prohlídky nemovitosti. Nikam nespěchejte a vyhraďte si na návštěvu dostatek času. Doporučujeme vám prohlédnout si byt nebo dům za denního světla, díky čemuž lépe odhalíte případné nedostatky. Prodávající by vám měl o jednotce podat kompletní informace, v opačném případě se neváhejte ptát. Chtějte vědět, jaké vybavení bude součástí prodeje, podívejte se také na balkon, do sklepa a dalších společných prostor, pokud tvoří součást bytu. Není od věci poptat se, zejména v případě starší nemovitosti, na plánované rekonstrukce, fungování správy domu a vztahy mezi sousedy.

Pokud máte o nemovitost nadále zájem, měly by přijít na řadu dokumenty. O měsíčních nákladech vám napoví předpis měsíčních záloh. Trvejte také na předložení nabývacího titulu, z něhož bude patrné, jakým způsobem prodávající nemovitost získal. Zvýšenou pozornost věnujte listu vlastnictví, který vám ihned řekne, kolik majitelů objekt ve skutečnosti má. Jde o zásadní údaj, neboť v kupní smlouvě musí figurovat všichni vlastníci. Nejdůležitější částí je oddíl C, který informuje, zda je nemovitost zatížena exekucí, zástavním právem či věcným břemenem.

Kupní smlouva? Jedině od právníka

Je-li vše v pořádku a s prodávajícím si „plácnete“, přichází na řadu administrativní kolečko. Kupní smlouva je právní dokument a podle toho by měla vypadat. Rozhodně se nespokojte s obecným vzorem z internetu a nechte si smlouvu vyhotovit právníkem. Je to nejbezpečnější cesta, jak mít všechno v pořádku a předejít budoucím nedorozuměním. Poté nezbývá než odnést kupní smlouvu spolu s vyplněným formulářem návrhu na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí na příslušné pracoviště katastrálního úřadu. V této fázi by měl rovněž zaujmout roli prostředníka advokát nebo notář. Sjednanou kupní cenu přijme do tzv. úschovy, kde zůstane do chvíle, než katastr převede nemovitost na nového vlastníka.

Zdá se vám koupě vlastní nemovitosti příliš složitá a plná nástrah? Nebudeme vám tvrdit, že se jedná o snadnou záležitost. Rádi za vás proto tuto starost převezmeme. Pomůžeme vám najít vysněné bydlení a celým procesem vás úspěšně provedeme až do konce. Každou nabízenou nemovitost důkladně prověřujeme a pro své klienty zajišťujeme veškeré podklady a informace. Spolupracujeme se zkušenými právními konzultanty, kteří vyhotoví smluvní dokumentaci přesně na míru vybrané nemovitosti a eliminují veškerá možná rizika související s koupí. Rovněž vám ušetříme čas a obstaráme styk s úřady. Kontaktujte nás ještě dnes a domluvte si schůzku v naší kanceláři. Bude nám ctí být součástí vašeho důležitého životního kroku a uděláme maximum pro vaši spokojenost.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00