| AC REAL s.r.o.

blog

Jak prodat byt a koupit dům

Jak prodat byt a koupit dům

Patříte k vlastníkům nemovitosti, kteří se rozhodli vyměnit uzavřené bytové prostory za vlastní domek se zahradou? Jenže co dělat v případě, kdy v bytě stále ještě bydlíte a koupě domu je zatím hudbou budoucnosti? Situace to není neřešitelná, ale bude vyžadovat notnou dávku organizačního talentu.

Byrokracie, byrokracie a zase byrokracie

Nejjednodušší cestou je nabídnout stávající nemovitost k prodeji už v okamžiku, kdy se začínáte rozhlížet po novém bydlení. Proč? Jen málokterý kupující bude ochoten čekat s nastěhováním do zakoupené jednotky, než si seženete odpovídající dům. Naopak, nabídnete-li mu přesné datum, kdy plánujete byt opustit, ošetří se jednoduše tato skutečnost v kupní smlouvě a obě strany budou chráněny.

Komplikace nastává tehdy, pokud je byt zatížený hypotékou. V takovou chvíli vstupuje do celé transakce banka, jejíž regule situaci nijak zvlášť neulehčují. Ideálním řešením je samozřejmě počkat s prodejem na konec doby fixace a poté hypotéku umořit. Ale kde sehnat hotovost, když prodávající naopak sám potřebuje prostředky na financování domu? Druhou přijatelnou variantou je převzetí úvěru kupujícím. Banky se s podobnými případy setkávají často a je-li kupující dostatečně bonitní, nemívají s převodem problém. Pokud však kupující Vaši hypotéku převzít odmítne, je třeba hledat novou cestu. Některé finanční domy nabízí možnost refinancování hypotečního úvěru a jeho případné navýšení vztahující se ke koupi nové nemovitosti.

Požádejte o pomoc

Suma sumárum, dávce zapeklité administrativy a starostí se v tomto případě nevyhnete. Buď se obrníte trpělivostí a zkusíte vše zvládnout vlastními silami, nebo svěříte celou záležitost do rukou profesionální realitní kanceláře. V AC Real máme díky dlouholetým zkušenostem v oblasti realit přehled o nejnovějších předpisech a vychytávkách a rádi využijeme toto know-how ve Váš prospěch.

Klientova spokojenost je naší cestou i cílem, proto Vám nabídneme nejen odborné poradenství, ale také naše služby. Po podpisu exkluzivní smlouvy jsme Vám navíc schopni vyplatit zálohu z prodeje, díky čemuž získáte prostředky na koupi nového bydlení. Nebudete tak muset čekat, než se objeví kupec na Váš byt a v okamžiku, kdy najdeme Váš vysněný domek, můžete si s prodávajícím rovnou plácnout. Neváhejte a domluvte si s námi schůzku. Vaše plány probereme nad šálkem dobré kávy a uvidíte, že společně vymyslíme to nejlepší řešení.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00