| AC REAL s.r.o.

blog

Jak si prověřit nájemníka?

Jak si prověřit nájemníka?

Pokud máte nemovitost, kterou chcete pronajímat, jistě přemýšlíte o tom, koho v ní necháte bydlet? Nepochybně toužíte po bezpečnosti a stabilitě – jistotě, že se vašemu majetku nic nestane, a že dostanete pravidelně zaplaceno. Hledání vhodných nájemníků, ale může být pěkný oříšek. Shrnuli jsme pro vás několik tipů, jak je prověřit a minimalizovat tak riziko újmy?

Pozor na zadlužené nájemníky

Před pronájmem nemovitosti je zásadní prověřit finanční stabilitu potenciálního nájemníka a jeho schopnosti řádně splácet závazky. Prvním krokem může být získání informací z veřejných rejstříků a registru dlužníků. Tyto databáze poskytují přehled o aktuálních a minulých dluzích jednotlivců. Lze také využít centrální evidenci exekucí nebo insolvenční rejstřík.

Příjmy nájemníka

Dalším klíčovým faktorem je příjem potenciálního nájemníka. Zeptejte se ho na zaměstnání, orientační výši jeho mzdy a další informace. Poctivý nájemce vám nemá co tajit. Ujistěte ho, že neposkytnete tuto informaci třetím stranám a udělejte si obrázek o tom, zda je dlouhodobě schopen platit nájem a další výdaje.

Vratná kauce

Jedním ze způsobů, jak zjistit zodpovědnost nájemníka, je vyžadovat vratnou kauci. Toto finanční zabezpečení slouží jako pojistka pro vás v případě možných škod nebo neplacení nájmu. Pokud je nájemník schopen bez výhrad poskytnout žádanou částku, je to poměrně dobrý indikátor jeho schopnosti a bonity.

Náležitá nájemní smlouva a předávací protokol

Zabezpečit správný průběh pronájmu zahrnuje i detailní nájemní smlouvu a pečlivě sestavený předávací protokol. Nájemní smlouva by měla obsahovat všechny důležité podrobnosti, jako jsou:

Předávací protokol by měl podrobně zdokumentovat stav nemovitosti před nastěhováním nájemníka, a to nejlépe s fotodokumentací. To usnadňuje řešení možných sporů a udržuje transparentnost mezi oběma stranami. Jak se říká: „Jasná smlouva – dobří přátelé.“

 

Prověřování potenciálních nájemníků vám umožní minimalizovat rizika spojená s pronájmem. V konečném důsledku je to investice do bezpečné a dlouhodobé spolupráce mezi vámi a nájemníkem. Pokud byste rádi sehnali do svého bytu slušného a poctivého nájemníka, ale stále si nejste jistí, kontaktujte nás a využijte naší služby zprostředkování pronájmu.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00