| AC REAL s.r.o.

blog

Jak správně nacenit nemovitost?

Jak správně nacenit nemovitost?

Chystáte se k prodeji nemovitosti, ale nevíte, za kolik ji nabídnout? Je třeba stanovit optimální sumu, která nebude ani tak nízká, že přiláká obrovské množství zájemců, ani tak vysoká, aby nabídka zůstala bez reakce. Jak toho dosáhnout? Možností je několik.

Poohlédněte se na internetu

Jedním ze způsobů, jak si udělat alespoň rámcovou představu o reálné hodnotě vaší nemovitosti, je důkladný průzkum nabídky realitních kanceláří ve vašem okolí. Soustřeďte se na nemovitosti, které se velikostí, lokalitou i stavem podobají té vaší, a průběžně sledujte, za jak dlouho zmizí z nabídky.

Pokud se nabídka na webu ani neohřála a byla stažena rychlostí světla, je to špatně: cena byla nejspíš příliš nízká. Jestliže ale inzerát vídáte několik týdnů a nezdá se, že by měl v blízké době ze serveru zmizet, pravděpodobně je nemovitost nabízená za přemrštěnou částku a bude následovat její postupné snižování. Můžete se tedy detektivní prací dopátrat k přibližné cifře, ale nikdo vám nezaručí, že nemovitost neprodáte pod cenou, protože i přes veškeré vaše nasazení půjde pouze o amatérský, a tedy hrubý odhad. Pro stanovení přesnější částky bude třeba použít sofistikovanějších metod.

Co ovlivňuje cenu nemovitosti

Samozřejmostí je, že cena nemovitosti je tvořena lokalitou, dopravní dostupností, službami v okolí a samozřejmě stavem. Ne vždy ale platí, že byt po rekonstrukci je dražší než ten, který bude požadovat rozsáhlejší úpravy. Na výslednou cenu však pozitivně působí nová okna, elektrické rozvody a zateplení domu, stejně jako upravené okolí.

Existují i další aspekty, které hrají při stanovování ceny velkou roli: u bytů se jedná například o použitý stavební materiál. Byty v panelových domech jsou přibližně o 20 procent levnější než jejich cihlové varianty, levnější jsou také byty v přízemí nebo se špatnou dispozicí. Podobných faktorů ovlivňujících celkovou hodnotu nemovitosti je celá řada a bez pomoci profesionála všechny zohledníte jen velmi těžko.

Jak na stanovení přesné tržní ceny

V rámci soukromého průzkumu vám s otázkou správného nacenění realit může pomoci cenová mapa, na které si vyhledáte konkrétní lokalitu a za mírný poplatek zjistíte průměrnou cenu nemovitostí podle zadaných kritérií. Ani sebeodbornější webová stránka či aplikace se ale nedokáže vyrovnat znalostem realitních makléřů s mnohaletými zkušenostmi nebo odborným odhadcům. Správně vybraná realitní kancelář zařídí přesný odhad ceny a prodá vaši nemovitost v průměru o 10 procent dráž, než kdybyste se do prodeje pustili svépomocí.

Plánujete-li prodat svoji nemovitost pomocí realitní kanceláře, volte profesionální služby s prokazatelnou historií a dlouholetým působením na trhu, jen tak budete s prodejem spokojeni vy i nový majitel. Společnost AC Real vás s radostí provede celým procesem prodeje nemovitosti a zařídí za vás vše potřebné, abyste ušetřený čas mohli věnovat příjemnějším věcem.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00