| AC REAL s.r.o.

blog

Koupě a prodej rekreační nemovitosti – zájem o chaty neustává

Koupě a prodej rekreační nemovitosti – zájem o chaty neustává

Máte k dispozici vlastní chatu či chalupu, kam téměř nejezdíte a je pro vás spíše přítěží? Potom se vyplatí zvážit její prodej – aktuálně je o rekreační nemovitosti obrovský zájem a nevyužitou chatu lze prodat za několikanásobně vyšší cenu než v přechozích letech.

Koronavirová krize sice zpomalila růst cen nemovitostí a značně zkomplikovala situaci pro pracovníky mnoha různých oborů, překvapivě však otevřela dveře novým příležitostem. Kvůli omezením cestovat mnoho Čechů zatoužilo po vlastní rekreační nemovitosti, kam si budou moci jezdit odpočinout. Chaty na prodej jdou nyní rychle na odbyt – a to i v zahrádkářských koloniích velkých měst jako je Brno nebo Praha. Zájem o koupi zvýšilo nejen snížení sazeb u hypoték, ale také plánované zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Prodej domu, chalupy i chaty

Investice do realit se určitě vyplatí víc, než mít nevyužitou hotovost, jejíž hodnota vlivem inflace neustále klesá. Přesně tak nyní uvažují zájemci o bydlení i rekreační nemovitosti a snaží se využít šance, než se situace ještě zhorší.

Nabídka nemovitostí je menší, ale nebývalý zájem o chaty přetrvává. Poptávka výrazně převyšuje nabídku a ceny jsou vysoké – a to se netýká pouze lokalit v okolí Prahy. Zájem je zejména o chalupy a chaty v horských oblastech, jako je Šumava nebo Krkonoše. Chaloupky s malým pozemkem se zde průměrně prodávají za čtyři miliony korun. Jestli tedy už nějakou dobu plánujete podobnou nemovitost prodat, je v tuto chvíli pravděpodobnost, že se prodá za výhodnou cenu, výrazně vyšší.

A co prodej chaty ve větších městech? Protože je nabídka poměrně malá, vezme mnoho výletníků zavděk také chatkou v zahrádkářské kolonii. To se týká třeba i oblíbené rekreační oblasti v okolí brněnské přehrady, kam během letních měsíců zavítají nejen rodilí Brňané. V podstatě se tedy dá říct, že výhodně nyní můžete prodat většinu rekreačních nemovitostí – i chatu v Brně.

Nejen pronájem bytu, ale také chaty

Pokud preferujete spíše pravidelný přivýdělek, nemusíte přistupovat rovnou k prodeji, ale k pronájmu. Obzvlášť pokud vlastníte nemovitost na turisticky atraktivním místě. A to není zdaleka vaše jediná možnost.

Pronájem chaty či chalupy během letní sezóny je zcela běžným úkazem, ale pokud máte navíc celoročně obyvatelnou chatu, lze ji stejně tak pronajmout zájemcům o dlouhodobé bydlení. V současnosti se totiž rozmáhá trend ekologického a přírodního bydlení a lidé chtějí žít blíže lesů, parků a neporušených kousků divoké přírody. Neváhají proto sáhnout i po atypickém podnájmu. Ať už se rozhodnete jakkoliv, je vždy lepší vyhledat pomoc zkušené realitní kanceláře – všechny potenciální nájemníky důkladně prověří a pomůže vám vybrat ty opravdu spolehlivé.

 

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00