| AC REAL s.r.o.

blog

Na co si dát pozor při koupi a rekonstrukci podkroví?

Na co si dát pozor při koupi a rekonstrukci podkroví?

Podkrovní byty a lofty se na realitním trhu nikdy dlouho neohřejí – zájem o ně je obrovský. Patříte mezi fanoušky romantického bydlení se střešními okny, trámy a bez dupajících sousedů nad vámi? Poradíme vám, na co se zaměřit při výběru i následné rekonstrukci vašeho podkrovního království.

Výhody a nevýhody půdních a podkrovních bytů

Důvodů, které lákají k pořízení bydlení v posledních patrech domů, je celá řada. Kromě už zmiňovaných střešních oken a absence hluku přicházejícího z bytů ve vyšších patrech jistě oceníte i jedinečnost, kterou půdní a podkrovní byty nabízejí. Místo unifikovaného bydlení získáte osobitý prostor plný světla s výhledem na hvězdné nebe a do střech okolních domů, s trochou štěstí i zdobený přiznanými sloupy. Navíc můžete do budoucna popřemýšlet i o možném odkoupení bytu pod vámi, abyste obě jednotky propojili do jednoho mezonetu.

Bydlení pod střechou však přináší i stinné stránky. Například v létě je tam suverénně nejtepleji z celého domu, rušit vás mohou kapky deště bubnující o střechu hned nad vaší hlavou. Pro někoho může být komplikací i nutnost pořizovat nábytek na míru kvůli atypickým prostorám nebo zešikmenému stropu.

Na co se zaměřit při koupi

Kupujete-li už hotový byt, řešit budete stejné věci, jako kdyby se nacházel v přízemí nebo ve druhém patře: lokalitu, stav domu, bytu, rozvodů, dobu poslední rekonstrukce a podobně. Navíc je třeba zaměřit se na skladbu střechy, pod kterou budete žít, tedy to, zda je provedená kvalitně, nezatéká do ní, v jakém stavu a provedení je izolace. Nechcete-li se v tomto případě spoléhat na vlastní úsudek, konzultujte stav střechy s odborníkem. Po podepsání smluv a převodu nemovitosti by se vám podcenění tohoto detailu mohlo prodražit.

Bydlení z půdy

Chystáte se koupit půdní prostory, abyste je mohli přestavět na byt, případně vlastníte celou nemovitost a chcete ji rozšířit o bytovou jednotku v podkroví? Nechte si vypracovat odborný posudek, abyste věděli, že budova, střecha a krovy podobný zásah snesou. Při samotné rekonstrukci je třeba dbát na kvalitní provedení všech detailů.

Nezapomeňte půdní byt doplnit i o klasická, svislá okna, aby střešní okna nebyla jediným zdrojem čerstvého vzduchu. Zejména v letních měsících se vyplatí udržovat je zavřená a zatažená. Kromě stínění se zamyslete nad pořízením klimatizace – ani to nejlepší zatemnění a nejlepší skladba střechy s nejkvalitnější izolací nevyřeší vysoké teploty, které jsou s žitím pod střechou neodmyslitelně spojeny.
Jestliže se nemovitost, ve které se chystáte vybudovat podkrovní nebo půdní byt, nachází v památkové zóně, nejprve konzultujte svůj záměr na příslušném úřadu.

Hledáte vhodné bydlení v podkrovním bytě či loftu? Můžeme vám pomoci. Ozvěte se našim zkušeným realitním makléřům.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00