| AC REAL s.r.o.

blog

Nemovitosti v ČR stále zdražují - ideální čas prodat dům či byt je právě teď

Nemovitosti v ČR stále zdražují - ideální čas prodat dům či byt je právě teď

Jak dokazují data evropského statistického úřadu Eurostat, dokonce ani celosvětová koronavirová pandemie v Česku nezbrzdila trend neustále se zvyšujících cen nemovitostí. Situace se ovšem netýká pouze ČR, ale i ostatních států Evropské unie. Pokud přemýšlíte o prodeji nemovitosti, je na to nyní ideální čas.

Česko na čtvrté příčce z EU

V meziročním zdražení nemovitostí (tedy domů, bytů i pozemků) se Česká republika se svými 8,9 % umístila na pomyslné čtvrté příčce nejrychleji rostoucích cen hned po Lucembursku, Dánsku a Litvě. Čím je tato situace způsobena? Prvním důvodem je fakt, že poptávka na českém realitním trhu dlouhodobě převyšuje nabídku. Na růstu cen se pak také podepisují neustále se zvyšující ceny stavebních materiálů. Pokud vlastníte nemovitost, nemůžete si vybrat lepší čas k prodeji. Rádi vám přitom nabídneme své služby a veškeré záležitosti vyřídíme za vás.

HB Index Hypoteční banky mluví jasně – nárůst cen nemovitostí byl v uplynulém roce nejvyšší za poslední dekádu. V reálu to znamená, že například ceny bytů se od roku 2010 zvýšily průměrně o závratných 77 %. Čísla zkrátka nelžou – meziroční nárůsty jsou dlouhotrvající a nejvýrazněji je to cítit právě na cenách bytů (13% nárůst), domů (10% nárůst) a nejvíce pak pozemků (nárůst až o 16 %). Je to způsobeno také tím, že zájem o byty a domy je konstantně vysoký, přičemž se ale čím dál méně staví – stavební povolení není právě snadné získat a ceny stavebních materiálů dosahují nevídaných výšin kvůli mj. výpadkům v dodávkách v reakci na pandemii koronaviru.

Nejvyšší poptávka je po bytech 3+1 a 3+kk

Z důvodu nízkých úrokových sazeb a úspor části obyvatel v postpandemické době je nyní víc než kdy jindy zájem o byty typu 3+1 či 3+kk, které se hodí pro páry i rodiny s dětmi, ale i pro bezdětné, kteří pracují dlouhodobě na homeoffice. Možnost místnosti navíc je aktuálním žhavým trendem. Právě cena těchto bytů raketově roste – pokud právě takový byt vlastníte, můžete za něj nyní dostat mnohonásobně víc než před několika lety. Ochota zaplatit více navíc prostupuje celou společností kvůli přetrvávající zvýšené poptávce.

Nárůst cen lidé nejvíce pocítili v jihomoravském a jihočeském kraji. Výrazný nárůst cen zaznamenala velká města, především pak Praha či Brno. Zájemce o rodinné bydlení neodradí ani větší vzdálenost či nutnost rekonstrukce. Proto i starší byty a domy mizí z trhu velice rychle.

Pokud chcete z prodeje nemovitosti vytěžit maximum, ale nechcete prodeji věnovat příliš mnoho času ani energie, obraťte se na nás. Jsme specialisté v prodeji realit a rádi vám nabídneme naše profesionální služby podpořené dlouholetými zkušenostmi.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00