| AC REAL s.r.o.

blog

Pronájem zařízeného či nezařízeného bytu: co je výhodnější?

Pronájem zařízeného či nezařízeného bytu: co je výhodnější?

Pokud pronajímáte byt, základní podmínkou je, že musí být v obyvatelném stavu – je ale výhodnější byt také kompletně vybavovat nebo ho nezařídit a ponechat vybavení na nájemnících? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět v dnešním článku.

Jaké základní vybavení pořídit?

Holé stěny a zcela prázdný prostor se vám budou pronajímat jen velice těžko. Proto by měl byt vždy obsahovat alespoň základní vybavení, jako je kuchyňská linka s varnou deskou, trouba, lednička a případně i pračka a další vestavěné spotřebiče. Do bytů jsou zároveň ideální vestavěné skříně, které rozšíří úložný prostor. Kromě tohoto základního vybavení pak záleží hlavně na typu nájemníků, které chcete v bytě mít.

Dlouhodobý či krátkodobý pronájem?

Pokud do svého bytu hledáte někoho na dlouhodobý pronájem, je vhodnější byt jen základně zařídit, ale nevybavovat ho kuchyňskými potřebami atp. Je vhodné spíše počítat s tím, že nájemce, který se stěhuje do dlouhodobého pronájmu, již má vlastní vybavení, včetně například nábytku, a bude si chtít byt zařídit dle svého. Pokud byste mu tedy předložili kompletně vybavený byt, riskujete, že se netrefíte do jeho vkusu, nájemník se pak bude muset části svých věcí zbavit či žít ve zbytečně přeplněném bytě.

To samé platí i o dekoracích a barevných kombinacích – obecně je vždy vhodnější pronajímaný byt vyvést v neutrálních barvách a zbytečně neexperimentovat s křiklavými barvami či ornamenty. Ač to může být váš vkus a váš vlastní domov barvami přímo hýří, řadu nájemníků by takto excesivně barevný byt mohl spíše odradit. Pokud byt dlouhodobě pronajímáte, není na škodu se s nájemníkem v případě jeho zájmu domluvit, aby si byt vymaloval a zařídil po svém. Koneckonců chcete, aby se mu v bytě líbilo, cítil se tam jako doma a vy tak měli zařízený dlouhodobý pronájem a nemuseli se každou chvíli starat o nové nájemníky.

Pokud po dlouhodobém pronajímání bytu chcete zkusit jít cestou krátkodobých pronájmů, je zde možnost na se konci dlouhodobé nájemní smlouvy s nájemníkem domluvit na odkupu jeho vybavení (nebo jeho části), což vás zpravidla vyjde o mnoho levněji a ušetří vám to starosti se zařizováním.

V případě, že naopak hodláte byt pronajímat pouze krátkodobě přechodným zaměstnancům, studentům či turistům, je záhodno byt vybavit naopak co nejvíce. Čím méně se budou muset krátkodobí nájemníci starat o vybavení bytu, tím lépe. Záleží samozřejmě na plánovaném počtu osob a zároveň na typu nájemníků – byt pro turisty, studenty či přechodné zaměstnance vypadá každý jinak.

Lehké specifikum jsou studentské byty – ty by měly být vybaveny dostatečně, ale zároveň jednoduše, aby se dal nábytek a výbava snadno nahradit, opravit či zrenovovat. Chybu většinou neuděláte s jednoduchou postelí, ideálně s úložným prostorem, do kterého se v případě potřeby dají uschovat náhradní peřiny atp.

Vybavení by tak mělo být uzpůsobeno cílovému nájemníkovi. Je vhodné, aby byl byt vyveden v neutrálních barvách bez zbytečných ornamentů a byl tak použitelný pro co nejvíce potenciálních zájemců. A v konečném důsledku je to vždy o dohodě mezi vámi a nájemníkem.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00