| AC REAL s.r.o.

blog

Vliv přísnějších pravidel sjednání hypotéky na trh s realitami

Vliv přísnějších pravidel sjednání hypotéky na trh s realitami

Informace o zdražování hypoték pravděpodobně neunikla žádnému zájemci o vlastní bydlení, stejně jako žádnému majiteli nemovitosti, který plánuje její prodej. Jaký vliv budou mít přísnější podmínky při schvalování hypoték na trh s realitami?

Zpřísnění podmínek se zatím neprojevuje

Ač prognózy říkaly opak, dražší hypotéky ani nemovitosti zájemce neodradily. Naopak, rok 2021 patřil k hypotékovým rekordmanům: banky půjčily lidem na bydlení více než 440 miliard korun. V listopadu se ale podmínky zpřísnily, od dubna tohoto roku budou platit nová pravidla a guvernér České národní banky Jiří Rusnok avizoval, že zvyšování úrokových sazeb ještě není u konce. Uvedl také, že po zavedení přísnějších opatření očekává opadnutí zájmu o nové hypotéky o 20 až 30 procent. Změny, které se na trhu s realitami očekávají, proto přijdou pravděpodobně až po zavedení nových pravidel.

Co přinese duben 2022

Limity, které vstoupí v platnost v dubnu 2022, ovlivní každého žadatele o hypotéku, o něco mírnější jsou však pro žadatele do 36 let. Měnit se bude například maximální možná výše úvěru u lidí nad 36 let, u kterých se nově bude jednat o maximálně 80 procent z hodnoty zastavené nemovitosti. U žadatelů pod 36 let zůstává původní maximum 90 procent.

Změny se dotknou i limitu celkového dluhu žadatele. Jde o tzv. ukazatel DTI vyjádřený v násobcích jeho čistého příjmu za rok. Pro mladší žadatele do 36 let je limit 9,5, žadatelé nad 36 let se musí vejít do hodnoty 8,5.

Limit ukazatele DSTI vyjadřující poměr mezi výší plátek hypotéky a čistým měsíčním příjmem žadatele bude u žadatelů do 36 let činit 50 procent, starší žadatelé jsou limitováni 45 procenty.

Cílem přísnějších podmínek je eliminace rizikových hypotečních úvěrů, jejichž nahromadění by mohlo ohrozit stabilitu bank a způsobit krizi, na kterou by doplatili všichni daňoví poplatníci.

Druhá třetina roku může přinést zlom

Podle expertů odradí přísnější dubnové podmínky přibližně desetinu potenciálních žadatelů o půjčku. Nově na ni nedosáhnou. Budou méně dostupné a dražší hypoteční úvěry důvodem k ochlazení trhu s realitami? Dá se očekávat, že ano. Dražší hypotéky sníží výnosnost investic do nemovitostí, ubude také lidí, kteří na hypoteční úvěr dosáhnou, nárůst výše splátek odradí některé zájemce o vlastní bydlení. Mimo to byl uplynulý rok pro prodej nemovitostí opravdu nevídaně úspěšný, dalo se tedy očekávat, že časem nastane mírný pokles a ceny nemovitostí půjdou dolů.

Chystáte-li se na prodej nemovitosti, pusťte se do toho co nejrychleji, před dalším zvýšením úrokových sazeb, aby váš výnos byl co nejvyšší. Nemusíte se ale bát, že by od dubna byly nemovitosti neprodejné: o byty a domy je zájem v každé době, pravděpodobně ale na prodeji vyděláte o něco méně.

Nechcete být na prodej vaší nemovitosti sami? Rádi vám s ním pomůžeme a zajistíme vám co nejvyšší zisk. Kontaktujte nás, zodpovíme vaše otázky a probereme s vámi všechny možnosti.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00