| AC REAL s.r.o.

blog

Vyplatí se nyní koupě či prodej nemovitosti?

Vyplatí se nyní koupě či prodej nemovitosti?

Celosvětová pandemie zasáhla mnoho oblastí našeho života a přinesla nejednu změnu. Jak ovlivnila realitní trh? Je vhodné v dnešní době vůbec uvažovat o koupi či naopak prodeji nemovitosti? Nebo je rozumnější raději počkat na příchod lepších časů?

O možném poklesu cen se spekuluje už poměrně dlouho, nyní se ale zdá reálnější než kdy dříve. Mnoho odborníků se podobných následků obává. Měli byste se řídit jejich příkladem?

Budou ceny bytů a domů klesat?

Je několik faktorů, které ceny nemovitostí mohou ovlivnit – úrokové sazby u hypoték, hospodářský vývoj v dané zemi a samozřejmě také zájem potenciálních kupců.

Pokud je prodejních nemovitostí méně než zájemců o bydlení, jako je tomu u nás, nemůže logicky ke snížení cen dojít. V současné situaci je proto daleko pravděpodobnější, že se nárůst cen spíše na nějakou dobu zastaví nebo alespoň zpomalí.

Zatím se strach ze stagnace realitního trhu nepotvrdil a ceny nemovitostí i nadále pomalu rostou. Poptávka byla v posledních měsících o něco nižší, ale rozdíl nebyl tak výrazný, jak se očekávalo.

Investice do nemovitosti – ano či ne?

Díky zrušení daně z nabytí a snížení úrokových sazeb u hypoték se otevřely dveře zájemcům, kteří dříve na hypotéku nedosáhli. Druhým motivátorem ke koupi, který zájemce o bydlení nutí jednat právě nyní, je strach z nejistoty a snaha výhodně investovat. Hodnota peněz může klesnout, není tedy příliš rozumné si je zbytečně střádat. Naopak hodnota nemovitosti poroste vždycky – a aktuální snížení úrokových sazeb nabízí zajímavou příležitost.

Pokud chcete investovat do bytu nebo domu, neváhejte jí využít. I kdybyste měli nastřádané úspory do nemovitosti vložit jen dočasně a později ji zase prodat – třeba i s hypotékou.

Prodávat nyní nebo počkat?

Už delší dobu plánujete prodávat nemovitost? Potom zbytečně neváhejte. Mnoho kupců se obává ještě většího navýšení cen a díky nižším hypotékám jsou nyní ochotni skupovat domy, byty a pozemky i za vyšší částky. Můžete tedy nemovitost rychle a výhodně prodat.

Kvůli omezením cestovat je obrovský zájem zejména o chaty a víkendové chalupy – a to i přesto, že jsou některé země považovány za bezpečné. Desítky Čechů se rozhodlo raději neriskovat a pojistit se – zřídit si vlastní dovolenkové místo na domácím území. Takže máte-li nepotřebnou chatu či chalupu, o kterou nemáte čas ani prostor se starat, je právě teď ideální doba na prodej.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00