| AC REAL s.r.o.

blog

Jak prodat byt či dům s hypotékou?

Jak prodat byt či dům s hypotékou?

Chcete nebo musíte prodat svůj dům, u kterého nemáte doplacený hypoteční úvěr? Nedělejte si starosti, tento problém řeší prodávající i kupující dnes a denně, ať už kvůli rozrůstající se rodině, nebo rozvodu a následném vypořádání. Většina bank si je toho vědoma a prodeji nebrání. V dnešním článku se dozvíte všechno, co o prodeji domu zatíženého hypotékou musíte vědět, než se do něj pustíte.

Nejprve navštivte banku

Jestliže splácíte hypotéku, banka, která vám ji poskytla, má na vaši nemovitost až do jejího splacení zástavní právo. Bez jejího vědomí tedy s domem nemůžete nakládat podle své vůle. A aby toho nebylo málo, banka se pochopitelně svého zástavního práva vzdá až v případě, když je uhrazená celá dlužná částka. Nevěste hlavu, řešení není tak složité, jak by se mohlo zdát. Jak tedy postupovat? Požádejte svoji banku o:

Jakmile získáte tyto základní dokumenty, můžete se pustit do kroku číslo dva.

Jak naložit se zbylým dluhem

Ideálním řešením je doplacení zbylé výše hypotéky a následný prodej. Tento postup si ale nemůže dovolit každý. Umoření hypotéky před dobou splatnosti může být navíc u některých bank zpoplatněno. Abyste mohli doplatit dlužnou částku, můžete si vzít úvěr. Pokud se chystáte ke koupi jiné nemovitosti, můžete se pokusit o navýšení nové hypotéky o stávající dlužnou částku u původní hypotéky. Jestliže pro vás ani jedna z uvedených možností není reálná, nabízí se varianta prodeje nemovitosti i s hypotékou.

Prodej nemovitosti zatížené hypotékou

1. Doplatek hypotéky kupujícím

Nejméně komplikovanou metodou prodeje domu zatíženého hypotékou je nalezení kupce, který může za nemovitost zaplatit z vlastní kapsy. V tomto případě podepište s kupujícím rezervační smlouvu, peníze budoucí majitel uloží u notáře nebo advokáta a po podpisu kupní a úschovní smlouvy vložte kupní smlouvu na katastr, požádejte o vymazání zástavního práva a po přepisu se peníze k doplacení hypotéky uvolní. Kupci s penězi připravenými k okamžitému použití jsou však spíše raritou. Co dělat, když kupující bude potřebovat hypotéku?

2. Převod hypotéky na nového vlastníka

Pokud budete oba souhlasit, můžete se domluvit na převodu hypotéky. Vaše banka však nejprve ověří bonitu kupujícího, aby si byla jistá, že bude bez potíží splácet svoje závazky, v opačném případě převod nepovolí. Nevýhodou pro kupujícího může být fakt, že vaši hypotéku přebírá se vším všudy, tedy i s původní výší úroku a splátek i dobou fixace. Jestliže jste o hypotéku žádali v době, kdy byl úrok na historickém minimu, je vaše šance na prodej nemovitosti i s hypotékou poměrně vysoká. V bance pak jen připraví dodatek k původní smlouvě a refinancování hypotéky už nic nestojí v cestě.

3. Vyřízení nové hypotéky

Poslední možností je nová hypotéka, ať už u stávající, nebo nové banky. Jestli se kupující rozhodne pro hypotéku u banky, která má na nemovitost zástavní právo, celý proces se zjednoduší. Může se ale stát, že výhodnější nabídku dostane jinde. Pak musíte od své banky získat souhlas se zapsáním nového poskytovatele jako druhého zástavního věřitele do katastru nemovitostí a prohlášení banky, že po doplacení vyčíslené částky vymaže své zástavní právo k nemovitosti. Poté se podepíše kupní smlouva.

Další kroky vedou k vyrovnání mezi bankami. Vlastní zdroje kupujícího jsou uloženy u notáře, následuje návrh na zápis zástavního práva, převodem mezi bankami dojde k vyrovnání dluhu. Poté může být zástavní právo první banky vymazáno. Zbylé peníze jsou převedeny do úschovny a po převedení vlastnického práva na kupujícího jsou vyplaceny prodávajícímu.

 

I když se celý proces zdá složitý, prodej nemovitosti s hypotékou probíhá ve většině případů hladce. Uvítali byste radu nebo pomoc s prodejem? Kontaktuje nás, rádi vám pomůžeme.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00