| AC REAL s.r.o.

blog

Jak zvýšit hodnotu nemovitosti před prodejem?

Jak zvýšit hodnotu nemovitosti před prodejem?

I když poptávka po nemovitostech v poslední době převyšuje nabídku, neznamená to, že se váš dům či byt výhodně prodá kdykoliv a v jakémkoliv stavu. Pokud chcete, aby si potenciální kupující vybrali zrovna vaši nemovitost a byli ochotni si za ni připlatit, je třeba ji prezentovat v tom nejlepším světle. Poradíme vám, jak vzbudit skvělý dojem s minimálními náklady a zvýšit tak hodnotu vámi nabízeného domu nebo bytu.

Čistota, světlo a dostatek prostoru

Vědecké průzkumy prokázaly, že pro utvoření prvního dojmu z určitého místa stačí člověku pouhých sedm vteřin. Zároveň je známo, že první dojem se jen obtížně přetváří. Máte tedy jen jednu šanci zapůsobit tak, aby případný zájemce chtěl koupit právě a jedině vaši nemovitost. Jak na to? Samozřejmostí by měla být naprostá čistota veškerého vybavení, a to i v případě, kdy je jisté, že nový majitel plánuje rozsáhlou rekonstrukci. Ušmudlané povrchy a zaprášený nábytek zkrátka nedělají dobrý dojem v žádném případě.

Prostoru opticky pomůže dostatek světla a vzduchu. Před prohlídkou umyjte okna, důkladně vyvětrejte, sundejte těžké závěsy a nahraďte je lehkými a vzdušnými variantami. Pokud je v bytě málo oken a je spíše tmavší, zvažte výměnu žárovek za zářivější. Odstraňte zbytečnosti z okenních parapetů, poliček i skříní a snažte se dosáhnout volných ploch, které se lehce čistí a vizuálně zvětšují místnost. Vyhoďte a prodejte všechno, co zbytečně zabírá místo. Uvidíte, že se potom ve vaší nemovitosti bude mnohem lépe dýchat vám i možným kupcům.

Hodně muziky za málo peněz

Obrovskou službu za pár korun udělá nová výmalba. Ať už jde o zdi ušmudlané od dětských ruček, obouchaný dřevěný nábytek nebo oprýskaný lak na dveřích, stačí volné odpoledne plus plechovka barvy a váš dům bude působit mnohem příjemnějším dojmem.

Levným, ale efektivním řešením je také úprava zahrady a drobné terénní úpravy, které okamžitě zvednou hodnotu nemovitosti jak u odhadců, tak i u možných budoucích majitelů. Květinové záhony, zasázené stromy, bylinková zahrádka či pěšinka z kamene navíc dotváří atmosféru domova, kterou zájemci o koupi většinou hledají.

Zaměřte se na nejdůležitější místnosti

Místnostmi, které kupce většinou zajímají nejvíce, jsou kuchyně a koupelna. Tyto místnosti zároveň patří mezi ty, jejichž vybavení rychle vychází z módy. Pokud můžete, obměňte spotřebiče v kuchyni, vypořádejte se s odolnými skvrnami, vyčistěte digestoř, vyměňte uvolněná těsnění, vyčistěte troubu včetně skla a opravte svépomocí nebo s využitím profesionálních služeb všechny zjištěné závady. Pokud narazíte na vadu, kterou nemůžete nebo z nějakého důvodu nechcete opravovat, kupujícího na ni upozorněte.

V koupelně se věnujte důkladnému vyčistění zašlých spár, použít můžete speciální přípravky nebo parní čistič. Velký rozdíl udělá i nový silikon kolem umyvadla, sprchy či vany, Nezapomeňte ani na odstranění vodního kamene, případně plísně. Na závěr ukliďte všechny kosmetické přípravky položené na okně, umyvadle, pračce nebo vaně, místnost pak bude vypadat mnohem lépe.

Zdá se vám, že vaše nemovitost má větší potenciál, ale nedaří se vám ho dosáhnout? Můžete vyzkoušet home staging: jde o služby odborníka, který váš byt před návštěvou zájemců nadekoruje a upraví tak, aby vypadal co nejlépe, a značně tak zvýší jeho hodnotu.

Máte-li zájem o prodej vaší nemovitosti nebo otázky týkající se zvýšení její hodnoty, kontaktujte odborníky, kteří vám rádi poradí.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00