| AC REAL s.r.o.

blog

Kde koupit byt na investici?

Kde koupit byt na investici?

Trh s realitami zažívá zlaté časy: přestože ceny bytů neustále stoupají, poptávka stále výrazně převyšuje nabídku. Ačkoliv se stále zvedají i úrokové sazby hypoték, pořád se dají považovat za poměrně nízké. Pokud dosáhnete na hypotéku nebo máte našetřeno, investice do nemovitosti stále patří mezi nejstabilnější možnosti uložení financí. V jaké lokalitě si pořídit byt, aby vám vynesl co nejvíce?

Investice do nemovitostí se vyplatí i navzdory inflaci

I když pořizovací náklady koupě bytu stoupají a nájmy naopak lehce klesají, stále se jedná o bezpečnou investici. Výnosnost investičních bytů se momentálně pohybuje přibližně kolem 3 procent. Může ale dosahovat až 5 procent – rentabilita se odvíjí od lokality, velikosti bytu, jeho vybavení, svou roli hraje i celkový stav domu nebo jeho blízkého okolí.

 V oblasti investic do nemovitostí neplatí přímá úměra větší byt – vyšší zisk. Naopak, nejvyššího výnosu obecně dosahují menší byty, tomu také odpovídá zájem nakupujících: nejžádanější jsou byty 1+kk a 2+kk. Při výběru myslete také na to, komu byste rádi byt pronajímali, od toho se bude odvíjet konkrétní lokalita, kde se po investičním bytě poohlížet.

Adresa není všechno

Největší zájem je dlouhodobě o byty ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno. Záleží ale pochopitelně i na konkrétním místě: centrum, ale i klidné čtvrti s občanskou vybaveností se těší nevídané oblibě. Zvýšený zájem o bydlení v těchto oblastech je výhodný pro prodávající, zájemci o koupi mají naopak podmínky ztížené: na prohlídky se hlásí několik desítek možných budoucích majitelů. Často tak nemovitost nezíská nejrychlejší, ale ten, kdo za ni nabídne nejvyšší částku. Při výběru a nákupu bytu je třeba trpělivost i trocha štěstí.

Je málo míst, ve kterých se investice do nemovitostí nevyplatí. Většinou jde o odloučené lokality bez občanské vybavenosti a problematické čtvrtě s vysokou kriminalitou. Skvělou investicí jsou okraje měst, ve kterých vznikají fabriky a průmyslové zóny, které zaměstnají stovky i tisíce lidí, kteří ocení, že nemusí do práce dlouze dojíždět, případně pak lokality v blízkosti vysokých škol. Vlivem poklesu cen nájmů je výnos vyšší v menších městech, je ale vyvážen vyšším rizikem spojeným s nižšími průměrnými příjmy a menším počtem zájemců, ze kterých vybíráte.

Spojte příjemné s užitečným

Pokud netrváte na dlouhodobém nájmu, ale jste ochotni byt pronajímat krátkodobě, věnujte pozornost horským oblastem. Developeři zde budují novou výstavbu, a dobře vědí proč. Tuzemské pobyty na horách zažily během pandemie velký boom a sehnat během letošních i loňských prázdnin volné ubytování v nejoblíbenějších oblastech bylo takřka nemožné. Nemusíte se orientovat jen na Krkonoše nebo Beskydy, zájem je i o dovolenou na Šumavě, Jeseníkách nebo v Krušných horách.

Výnos zde závisí na obsazenosti, je tedy dobré zvážit dostupnost turistických cílů v létě a sjezdovek v zimě. Je třeba myslet i na dojezdovou vzdálenost z vašeho bydliště, ať už proto, že byt budete také využívat k rekreaci, nebo kvůli řešení případných závad nebo jiných problémů.

Zvažujete nákup nebo prodej nemovitosti a chcete se poradit s profesionály? Kontaktujte nás, rádi vám pomůžeme.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00