| AC REAL s.r.o.

blog

Na co myslet, pokud chcete pronajímat byt v Brně?

Na co myslet, pokud chcete pronajímat byt v Brně?

V posledních letech se může zdát, že pokud vlastníte v Brně a blízkém okolí byt, vyhráli jste v loterii. Jak vám ale každý vlastník nemovitosti řekne, byt přináší také spoustu starostí, a i když se může zpočátku jevit jako ideální zdroj pasivního příjmu, stojí za ním také velké množství práce a případně vstupních nákladů v podobě rekonstrukce. Pokud chcete byt dále pronajímat, co je při výměře nájemného vhodné brát v potaz?

Byt družstevní nebo v osobním vlastnictví

Hlavním rozdílem mezi bytem družstevním a bytem v osobním vlastnictví je fakt, že u družstevního bytu jste pouze nájemci bytu, nikoliv jeho vlastníky. Celý dům je ve vlastnictví družstva, tudíž pouze družstvo vykonává vlastnické právo. Při dalším nakládání s touto jednotku jste tak omezeni stanovami družstva. Výhodou pak je menší míra povinností, kdy za vás družstvo obstará řadu úkonů – stará se například o funkčnost a opravy oken, topení, rozvodů elektřiny či vody. Za správu celého domu si ovšem bytové družstvo od každého nájemce vybírá poplatky za byt v podobě nájemného, které zahrnují poplatky za služby, příspěvky do fondu oprav a případně splátku anuity. Výše úhrad se počítá na základě velikosti bytu. Při stanovení výše nájemného tak musíte tyto poplatky vzít v potaz, aby se vám coby pronajímateli vrátily od nájemníků.

Naopak v případě, že vlastníte byt ve společenství vlastníků jednotek (SVJ), přirozeně nemusíte platit žádné nájemné družstvu, hradíte pouze poplatky za služby jako je elektřina, plyn, vodné a stočné, zároveň ale také hradíte náklady, které jsou spojené se správou domu, a přispíváte do fondu oprav, ze kterého se financují opravy, rekonstrukce či údržba společných částí domu. Výše plateb se stejně jako u družstva odvozuje od velikosti bytu a podílu na společných částech domu. Při výměře nájemného byste tedy coby pronajímatel opět neměl zapomenout na tyto poplatky.

Stav a vybavenost bytu

Dalším důležitým faktorem je stav bytu – řada brněnských bytů má ještě stále staré umakartové jádro, které může být věkem již dost zašlé. Pokud je ale dostatečně funkční a vám se nechce investovat do rekonstrukce, je vhodné tuto skutečnost vzít v potaz a adekvátně dle toho upravit nájem. Pokud se naopak rozhodnete byt revitalizovat, je zapotřebí si spočítat, za kolik let se vám rekonstrukce bytu vrátí na nájemném. Zcela nově zrekonstruované byty vyjdou logicky dráž.

Zároveň je třeba podívat se na vybavení bytu – pronajímáte plně vybavený prostor se všemi spotřebiči, nábytkem a vybavením? Museli jste do bytu pořizovat novou pračku, ledničku, myčku či například televizi? Nebo naopak pronajímáte holou kostru, kde už necháte na nájemníkovi, aby si byt vybavil dle svého? Je důležité si na tyto otázky odpovědět před stanovením výše nájmu, abyste nepřišel zkrátka.

Dále je třeba podívat se na amortizaci spotřebičů a nábytku – vybavení bytu bude přirozeně stárnout, pokud tedy je dům vybaven staršími spotřebiči, které očekáváte, že bude v řádu několika let potřeba vyměnit, je vhodné tento fakt též vzít v potaz.

Lokalita domu

Přirozeně je také třeba zhodnotit, v jaké lokalitě se byt nachází – je z něj snadná dostupnost do centra? Nabízí dostatek spojení MHD? Jaká je v okolí občanská vybavenost, jako jsou obchody, lékárny, lékaři, školy, školky, atp.? Je možné parkování před domem? Je lokalita považována za bezpečnou? Přirozeně platí, že čím blíž je člověk centru a čím lepší je občanská vybavenost v okolí, tím se úměrně zvyšují nájmy.

Poplatky za energie a vstupní kauce

Dále je třeba si určit, zda chcete do ceny nájemného zahrnout i poplatky za energie (voda, plyn, elektřina atp.), nebo zda je budou nájemníci platit zvlášť. Každá varianta má své výhody i nevýhody – záleží primárně na tom, jak moc velkou chcete mít kontrolu a brát odpovědnost za placení energií či zda chcete veškeré platby přenechat na nájemnících.

Zároveň je velice dobrou praxí vyžadovat po nových nájemnících vstupní kauci (minimálně ve výši jednoho měsíčního nájmu, v poslední době se ale řada vlastníků a pronajímatelů přiklání spíše ke kauci dvou měsíčních nájmů). Důvody výběru kauce jsou zřejmé – pokud dojde k poškození vybavení, spotřebičů či části bytu, nemusíte opravy platit z vlastní kapsy, nýbrž je uhradit právě z vratné kauce.

Obecně je při výměře nájmu vhodné využít jednu z mnoha kalkulaček na internetu, které vám dokáží vypočítat doporučenou výši nájemného v dané lokalitě s přihlédnutím k cenám ostatních bytů, celkovému stavu bytu a dalším parametrům. Pokud si stále nevíte rady, obraťte se na nás. Rádi za vás zprostředkujeme pronájem vašeho bytu a vy se nebudete muset téměř o nic starat.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00