| AC REAL s.r.o.

blog

Prodej chaty či chalupy: na co si dát pozor?

Prodej chaty či chalupy: na co si dát pozor?

Chystáte se na prodej vaší chaty nebo chalupy? O tento druh nemovitostí je v dnešní době nebývalý zájem, je tedy velká šance, že se vám prodej opravdu vyplatí a získáte až několikanásobek pořizovací ceny. Poradíme vám, kdy je nejlepší čas na prodej a co všechno při něm zohlednit.

Jaro je pro prodej rekreačních objektů ideální

Ať už jde o dědictví, nebo jste se unáhlili s nákupem a nemáte čas ani chuť na vaši chalupu jezdit, je škoda, aby zůstávala ležet ladem, zejména v době, kdy většina Čechů dává přednost tuzemské dovolené před zahraniční. Nechte svoji nemovitost, aby vám vydělala, a investuje utržené peníze do něčeho, co vám bude dělat větší radost.

Do prodeje vašeho nevyužívaného rekreačního objektu se pusťte během jara. Většina zájemců o koupi chaty nebo chalupy je chce využívat právě v teplejších měsících, takže zejména pokud váš objekt nevyžaduje rozsáhlejší rekonstrukci a je vhodný k okamžitému nastěhování, nastává ideální čas k prvním prohlídkám s příchodem prvních teplých dnů. Během tohoto období navíc vypadá okolní příroda mnohem lépe než během zimy nebo blátivého podzimu, a na prvním dojmu při nákupu nemovitostí často záleží víc, než jsme si ochotni připustit.

Příprava k prodeji

Než se pustíte do samotného prodeje, vykliďte z objektu veškeré osobní věci. Nábytek, pokud je ve slušném stavu, můžete nechat budoucím majitelům. Jestli se vám nechce vyklízením zabývat, můžete ho nechat na majitelích a zohlednit tuto skutečnost v ceně nemovitosti. V každém případě na kupující vždy působí lépe čistý a prostorný interiér, proto doporučujeme alespoň důkladný úklid. Hodnotu vaší nemovitosti můžete zvednout i malými opravami, čerstvým nátěrem a podobnými detaily, které vylepší celkový dojem.

Druhým krokem je příprava veškeré dokumentace. Před prodejem si zkontrolujte, zda máte v pořádku všechny dokumenty, a zejména, zda je chata nebo chalupa správně zapsaná v katastru. Vlivem různých přístaveb a rekonstrukcí se často stává, že současný stav neodpovídá tomu uvedenému v katastru nemovitostí.

Ověřte si také možnost přístupu k vašemu objektu, a to zejména v případě, kdy ho nevyužíváte. Často může příjezdová cesta patřit někomu, kdo dal souhlas k jejímu používání vašemu předchůdci. Tuto problematiku je třeba řešit předem, aby budoucí majitele nečekaly hned po nastěhování spory se sousedy. Stejně tak musíte zájemce informovat o tom, zda stojí objekt na vašem, státním nebo cizím pozemku. Dále je třeba připravit stavební dokumentaci, případné technické revize a další náležitosti.

Nemáte čas ani chuť se pouštět do prodeje vlastními silami? Nechte to na naší ověřené realitní kanceláři. Naši zkušení makléři vám pomohou nejen s výběrem nejvhodnějšího kupce, ale také připomenou všechny náležitosti, na které je třeba myslet.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00