| AC REAL s.r.o.

blog

Rekonstrukce zvýší hodnotu nemovitosti až o 20 %

Rekonstrukce zvýší hodnotu nemovitosti až o 20 %

Momentální situace na trhu s nemovitostmi nahrává prodeji realit. Pokud vlastníte byt, dům či nebytové prostory ve slušném stavu a lokalitě, je téměř jisté, že si prodejem přijdete na víc peněz, než by vás ještě před pár lety vůbec napadlo. Výsledná suma může být ještě vyšší, jestliže nejprve investujete do rekonstrukce. Vynaložené peníze i úsilí se vám několikanásobně vrátí.

I neviditelné úpravy mají velký vliv

V případě, že máte například menší, starší byt v Brně, mimo centrum, může se jeho cena pohybovat kolem čtyř milionů korun podle lokality a stavu. Jak zvýšit jeho cenu o 20 procent, tedy o celých 800 000 Kč? Řešením je rekonstrukce. Kromě faktorů, které příliš neovlivníte, jako například zateplení a stav celého domu, hraje roli i stav bytu. I když má samozřejmě velký vliv i estetická stránka a celkový dojem, starými rozvody, probíjejícími zásuvkami, prosakujícími vodovodními trubkami a kuchyňskou linkou pamatující příchod Rudé armády moc plusových bodů nezískáte.

Pokud je celý dům ve slušném stavu, vyplatí se investovat do revize, modernizace a oprav bytu. Noví majitelé budou rádi, že se těmito otázkami nemusí zabývat, a vy si polepšíte o částku několikrát vyšší, než byla cena rekonstrukce. Začněte věcmi, které nejdou vidět, ale o to důležitější je jejich stav. Pozvěte si odborníka, který dokáže zhodnotit stáří a stav všech rozvodů, odpadů a topení a navrhne nejlepší řešení, případně je i zrealizuje.

Po první fázi rekonstrukce přichází na řadu možné další opravy, jako například výměna kuchyňské linky, sanitárního zařízení, podlah nebo dveří. Ne každý zájemce ale ocení vybavení dle vašeho vkusu, byť úplně nové. Dobře tedy zvažte, jestli tuto fázi nenechat na novém majiteli.

Ukažte, že o svoji nemovitost pečujete

Prodáváte-li dům, postup bude podobný jako u bytu, jen náročnější. Kromě samotného vnitřku se totiž musíte (na rozdíl od majitelů bytů) starat také o zateplení, fasádu, střechu, plot a další „venkovní“ záležitosti. Neinvestujte ale peníze ani energii zbytečně. Pokud váš dům sloužil několika generacím bez výraznějších úprav, nemusí mít rekonstrukce smysl. Nový majitel může chtít původní dům zbourat a na jeho místě postavit jiný.

Jestliže se tedy jedná o dům ve špatném technickém stavu, postarejte se jen o vizuální záležitosti, například posečení zarostlé zahrady nebo vyklizení přeplněné půdy. Každé zboží má svého kupce a o domy v havarijním stavu je v dnešní době velký zájem, i pozemky jsou totiž nedostatkovým zbožím a zájemci o koupi jsou ochotni zajistit zbourání původní budovy i odvoz suti výměnou za prostor pro vlastní bydlení.

Novější domy, které od zbourání dělí ještě dlouhá desetiletí, si před prodejem zaslouží důkladnou revizi a případnou opravu či rekonstrukci. I tady je třeba myslet na rozvody, ale mimo to také na revizi kotlů, izolaci, stav střechy, oken, přilehlých budov a mnoho jiných aspektů. Pokud je dům v nejlepší kondici, ale zvenčí už nevypadá nejlépe, můžete před prodejem investovat do nové fasády, která výrazně zvedne první dojem. Vyšlete tak budoucím majitelům signál, že o svoji nemovitost pečujete. Výsledný dojem dokreslí čistota a vzdušnost vnitřních prostor.

Chcete pomoci s prodejem nebo zkonzultovat vaše možnosti? Obraťte se na nás, s radostí vás vyslechneme a společně najdeme nejlepší řešení.

Kontaktujte nás

Ozvěte se nám s jakýmkoli dotazem

* povinné položky

Pomůžu Vám prodat Vaši nemovitost co nejdříve.

Irena Šneková
arrow
Irena Šneková
telefon

Volejte zdarma

731 516 417
icon

NAVŠTIVTE NÁS

Dělnická 397/39 Brno Komín 624 00